Trzy najczęstsze alergie

13-03-2017 Autor jacek 0
Trzy najczęstsze alergie

Trzy najczęstsze alergie

 

Trzy najczęstsze alergie – Niezależnie od tego, co wywołuje alergię, zawsze jest to nieodpowiednia reakcja organizmu. Alergię uważa się za chorobę cywilizacyjną, na którą cierpi ok. 20-30% ludzi i liczba ta stale rośnie. Najnowsze badania wskazują, że ryzyko rozwinięcia się alergii nosimy w genach.

Alergie pokarmowe: w pożywieniu uczulenie wywołują przede wszystkim białka. Alergeny działają nawet po obróbce cieplnej i po przejściu przez układ trawienny. Spektrum alergii pokarmowych jest bardzo szerokie. Najczęściej uczulają jajka, ryby, orzechy laskowe, mleko, seler, owoce, warzywa, mąka, orzeszki ziemne, mięso, ziemniaki i kakao.

Alergie na pyłki: jest to jeden z najczęstszych typów uczuleń. Jej występowanie wiąże się z okresem kwitnienia roślin, których pyłek jest dla pacjenta alergenem. Najczęściej są to pyłki traw, rzadziej bylin, krzewów i drzew. Czasem choroba utrzymuje się przez cały rok, ale w okresie kwitnienia roślin dochodzi do nasilenia się objawów, takich jak spuchnięcie błon śluzowych, katar, łzawienie czy trudności z oddychaniem.

Alergie na zwierzęta: najpowszechniejsza jest alergia na koty, psy, króliki, chomiki, konie i egzotyczne ptaki. Alergenami są w tym wypadku skóra lub sierść. Jednak uczulenie mogą też wywoływać odchody, mocz i ślina zwierząt.