Papryka roczna – Capsicum annuum

Papryka roczna – Capsicum annuum

Papryka roczna – Capsicum annuum
Popularniejsza pod nazwą papryczka chilli, jest dość popularną rośliną, nadającą pikanterii potrawom. Spożywana jest praktycznie na każdym stopniu dojrzałości. Charakteryzująca się zabarwieniem od ciemnej zieleni, przez żółty, pomarańczowy, czerwony po ciemnoczerwony lub fioletowy. Im owoce są mniejsze i ciemniejsze, tym są bardziej ostre.
Ostry smak zawdzięczają kapsaicynie. Jeśli nie przesadzimy z ilością dodanych papryczek do potrawy, możemy się cieszyć wieloma prozdrowotnymi korzyściami. W szczególności witaminą C i beta-karotenem. Wspomaga trawienie, apetyt oraz niektórzy uważają, że działa jak afrodyzjak. Jeśli jednak przesadzimy z jej konsumpcją, możemy sobie podrażnić żołądek i drogi moczowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.