Kapusta czarna – Brassica nigra – Czyli gorczyca czarna

Kapusta czarna – Brassica nigra – Czyli gorczyca czarna

Kapusta czarna – Brassica nigra – Czyli gorczyca czarna.
Pochodzi ze wschodniego regionu basenu Morza Śródziemnego, ale dziś występuje na całym świecie. Jej nasiona mają ostry i wyrazisty smak, intensywnością znacznie przewyższają gorczycę białą.
Roślina ma długą historię sięgającą czasów rzymskich, kiedy ceniono jej walory smakowe. Jej delikatne liście służą do przyprawiania np. twarogu lub surówek. Od września suszy się jej nasiona, które w całości lub zmielone stanowią główny składnik musztardy. Oraz jeden ze składników mieszanek przypraw doskonale komponujących się z ogórkami i pulpetami.
Bywa stosowana również w tradycyjnej medycynie ludowej – w postaci okładów pomaga przy kaszlu, stanach zapalnych, bólach mięśni oraz reumatyzmie. Przyjmowana w w postaci naparów wspomaga apetyt i ułatwia trawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.