Goździkowiec korzenny – Syzygium aromaticum

Goździkowiec korzenny – Syzygium aromaticum

Goździkowiec korzenny – Roślina o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Jest idealną przyprawą dodawaną do gotowania ryżu, sosów, deserów czy przygotowania rozgrzewających naparów. W tym i grzanego piwa czy wina. Jest mocno aromatyczny i ostry w smaku. Rośnie dziko na Molukach, a uprawiany jest w krajach o klimacie równikowym, główne na Półwyspie Malajskim, Zanzibarze oraz Madagaskarze.

Olejek goździkowy stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym, medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej oraz tradycyjnej medycynie zachodniej. Wykazuje działanie antyseptyczne, pobudzające, rozkurczające oraz przeciwbólowe. Goździki żuje się w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy bólach zębów.

Foods by Ann_750x200(1)
Foods by Ann_750x200(3)
Foods by Ann_750x200(4)
Foods by Ann_750x200(5)
Foods by Ann_750x200(6)
Foods by Ann - Promocja Zestaw Summer Skin + Levann Beauty(7)
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
PlayPause
Shadow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.