Czosnek pospolity – Allium sativum

Czosnek pospolity – Allium sativum

Jest jednym z najpopularniejszych dodatków praktycznie w każdej potrawie, a wiele osób wręcz nie wyobraża sobie dania bez czosnku. Jest warzywem, przyprawą oraz rośliną leczniczą. Pierwotnie czosnek był znany w Azji Środkowej i Południowej. Skąd w czasach starożytnych trafił przez Morze Śródziemne do Europy. Aby dalej swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem podbić cały świat.
Czosnek jest używany w wersji świeżej, suszonej, w daniach gotowanych oraz bez obróbki termicznej. Jest bogatym źródłem witamin A, B i C, selenu, wapnia oraz jodu. Zawiera także inne prozdrowotne substancje jak flawanoidy, polisacharydy, peptydy lutamylowe, steroidowe i triterpenowe saponiny czy lektyny. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu, ciśnienie krwi i układ trawienny.
Coraz częściej sięgamy po jego mniej popularnego dzikiego krewniaka – Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), który swoim delikatnym smakiem przypomina czosnek i szczypiorek w jednym. Świeże listki czosnku niedźwiedziego doskonale nadają się do zup, sałatek czy sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *