Cynamonowiec cejloński – Cinnamomum verum

Cynamonowiec cejloński – Cinnamomum verum

Cynamonowiec cejloński – Cinnamomum verum
Cynamon – Jest niezwykle cenioną przyprawą uzyskiwaną z wysuszonej kory drzewa cynamonowego. To jedna z najstarszych przypraw znana w Chinach już 3000 lat p.n.e. Dzisiaj zazwyczaj cynamon kojarzymy z zapachem okresu Bożego Narodzenia.
Najczęściej jest dodawany do słodkich produktów, w tym ciast i ciasteczek, grzanego piwa i wina, różnych sosów i deserów. Zanim przyprawa trafi do naszych domów, kora cynamonu jest miażdżona na małe kawałki. Następnie prażona na patelni bez tłuszczu i dopiero drobno mielona. Można oczywiście nabyć całe laski cynamonu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *