Biedrzeniec anyż – Pimpinella anisum

Biedrzeniec anyż – Pimpinella anisum

Biedrzeniec anyż – Pimpinella anisum – Zwany po prostu anyżem.
 
Jest jedną z najstarszych znanych przypraw świata. Której tradycja sięga starożytnego Rzymu. Anyż ma niepowtarzalny smak i zapach kojarzący się ze Słońcem, Morzem Śródziemnym, przywodzi na myśl pastis, rakiję, ouzo i lukrecję.

Często bywa wykorzystywany w produkcji cukierków, kremów, ciast oraz innych słodyczy. Ale anyż bywa używany również w potrawach słonych. Podobnie jak koper włoski, dodaje się go do zup, sosów, stosuje jako przyprawę do dań mięsnych, oraz egzotycznych dań wegetariańskich.

Foods by Ann_750x200(1)
Foods by Ann_750x200(3)
Foods by Ann_750x200(4)
Foods by Ann_750x200(5)
Foods by Ann_750x200(6)
Foods by Ann - Promocja Zestaw Summer Skin + Levann Beauty(7)
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
PlayPause
Shadow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *