Bazylia pospolita – Ocimum basilicum

Bazylia pospolita – Ocimum basilicum

Bazylia pospolita – Pomimo egzotycznego pochodzenia w tropikalnej Afryce i Azji uważana jest za podstawę kuchni włoskiej. Istnieje kilkadziesiąt gatunków tego zioła. Najpopularniejszą odmianą jest bazylia właściwa, posiadająca przyjemny, słodko-korzenny smak i aromat. Świeżą bazylię można dodać praktycznie do każdej potrawy. Ale najlepiej smakuje dopiero co zerwana i dodana do makaronu z sosem pomidorowym lub w formie zmielonej, jako pesto.
Bazylia znajduje także zastosowanie w zupach, na pizzy, w sałatkach. Zwłaszcza doskonale smakuje w towarzystwie pomidora i mozzarelli. Bywa także jednym ze składników smoothies. Oczywiście najlepiej dodawać świeżą bazylię, ponieważ ta suszona traci wiele ze swojego charakterystycznego aromatu.
Najlepiej dodać ją na samym końcu, już po ugotowaniu. Dzięki temu zioło zachowuje również większość swoich cennych substancji: olejków eterycznych i garbników, ale także minerały oraz witaminę C.
Foods by Ann_750x200(1)
Foods by Ann_750x200(3)
Foods by Ann_750x200(4)
Foods by Ann_750x200(5)
Foods by Ann_750x200(6)
Foods by Ann - Promocja Zestaw Summer Skin + Levann Beauty(7)
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
PlayPause
Shadow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.