Bazylia pospolita – Ocimum basilicum
Poprzednie
Następne
Bazylia pospolita – Ocimum basilicum.
Pomimo egzotycznego pochodzenia w tropikalnej Afryce i Azji uważana jest za podstawę kuchni włoskiej. Istnieje kilkadziesiąt gatunków tego zioła. Najpopularniejszą odmianą jest bazylia właściwa, posiadająca przyjemny, słodko-korzenny smak i aromat. Świeżą bazylię można dodać praktycznie do każdej potrawy. Ale najlepiej smakuje dopiero co zerwana i dodana do makaronu z sosem pomidorowym lub w formie zmielonej, jako pesto.
Bazylia znajduje także zastosowanie w zupach, na pizzy, w sałatkach. Zwłaszcza doskonale smakuje w towarzystwie pomidora i mozzarelli. Bywa także jednym ze składników smoothies. Oczywiście najlepiej dodawać świeżą bazylię, ponieważ ta suszona traci wiele ze swojego charakterystycznego aromatu.
Najlepiej dodać ją na samym końcu, już po ugotowaniu. Dzięki temu zioło zachowuje również większość swoich cennych substancji: olejków eterycznych i garbników, ale także minerały oraz witaminę C.
- Najlepsze suplementy na zwiększenie odporności
- Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów
- Naturalne produkty do pielęgnacji domu
- Wysokiej jakości naturalne preparaty
- Produkty bezglutenowe
- Wartościowa żywność
- Marka spożywcza Anny Lewandowskiej
- BIO produkty wysokiej jakości
- Ekologiczne oleje, przyprawy, makarony, miody i in.
- Darmowa dostawa przy zamówieniach za min. 150 zł






Foods by Ann_750x200(1)
Foods by Ann_750x200(3)
Foods by Ann_750x200(4)
Foods by Ann_750x200(5)
Foods by Ann_750x200(6)
Foods by Ann - Promocja Zestaw Summer Skin + Levann Beauty(7)

- Ponad 12 tysięcy produktów
- Naturalne kosmetyki, akcesoria do domu czy dla zwierząt
- Najwyższej jakości produkty