Kiwi chiński agrest – Najczęściej uprawiana aktindia smakowita

Kiwi chiński agrest - Aktindia smakowitaKiwi chiński agrest - Owoc kiwiKiwi chiński agrest - Owoc kiwi (2)Kiwi chiński agrest - Przekrojony owoc kiwi

Kiwi chiński agrest – Najczęściej uprawiana aktindia smakowita

Kiwi chiński agrest – Z ponad 50 gatunków kiwi najczęściej uprawia się aktindię smakowitą. W Chinach od dawien dawna jedzono owoce drzewiastych pnączy aktindii o zielonym galaretowatym miąższu w szorstkiej skórce. Z czasem ten chiński agrest zaczęto uprawiać w Nowej Zelandii. Tam zajadali się nim amerykańscy żołnierze, stacjonujący na wyspie podczas II wojny światowej. W latach 60. XX wieku rolnicy wprowadzili te owoce do swojej oferty eksportowej. Lecz by zwiększyć ich atrakcyjność rynkową, zmienili ich nazwę na kiwi. Dziś Nowa Zelandia jest jednym z największych eksporterów kiwi na świecie, a jej symbolem są nielotne ptaki kiwi.

Dodaj komentarz